Kungstensgatan 58, 113 29 Stockholm
08-301900
Vardagar 08.00-20.00. Helger - Stängt.

Öroninflammation hos hund

Olika former av öronbesvär är mycket vanligt hos hundar. Vanligast är en inflammation eller infektion i örat – en otit. Symptomen på en otit är vanligen klåda eller obehag från öronen. Det kan yttra sig som huvudskakningar, eller ett rafsande med baktassarna i eller runt öronen. Efter hand ansamlas sekret och det luktar ofta illa från örat. Om man tittar på insidan av öronlappen är ytterörat ofta rött och svullet. Många hundar med otit har rejält ont och ogillar beröring eller rengöring av öronen.

Diagnosen otit ställs med ledning av en undersökning och hundens symptom. Man gör också ett utstryk av öronsekretet och tittar på i mikroskop. Man letar efter parasiter och ser efter om det finns en aktiv infektion med bakterier och/eller jästsvampar. Med dessa utgångspunkter bestäms behandling. Vid vissa typer av elakartade öroninfektioner kan upprepade öronspolningar och långa behandlingstider krävas för att få bukt med problemet.

Det är viktigt att leta efter grundorsaken till öronproblemet och åtgärda den, eftersom annars är risken stor att otiten återkommer. Den vanligaste orsaken till återkommande otiter är allergiska sjukdomar. Hos vissa hundar är återkommande öronproblem det enda symptomet på allergi, och i enstaka fall drabbas bara det ena örat. Man måste givetvis behandla den uppblossande inflammationen i örat, men minst lika viktigt är det att ta reda på varför den utvecklades, för att på bästa sätt kunna förebygga ett återfall. Om man bara behandlar den uppblossande inflammationen utan att göra något åt själva grundproblemet så är det vanligen bara en tidsfråga innan hunden drabbas av en ny öroninflammation.

En speciell typ av öroninflammationer är ett så kallat blodöra. I dessa fall svullnar öronlappen kraftigt och kan bli flera centimeter tjock och det blöder mellan huden och öronlappens brosk. Man kan känna vätskan under huden om man trycker lätt på öronlappens svullnad. Orsaken till blodöra är nästan alltid klåda av något slag. Om ett blodöra lämnas utan behandling skrumpnar det efter hand och man får ett knöligt, ärrat blomkålsöra. Det finns många behandlingsformer för att kirurgiskt tömma ett blodöra. Operationsmetoderna är dock inte komplikationsfria och lämnar också de en viss ärrvävnad på öronlappen. Om man inte identifierar grundorsaken till blodörat är risken stor för ett återfall. Den vanligaste orsaken till blodöra är en allergi.

Visste du att DjurAkuten har en specialistmottagning för just öron- och hudsjukdomar? Om ditt djur har problem med sina öron eller sin hud kan vi hjälpa dig och ditt djur! Vissa sjukdomar går inte att bota, med det finns ändå mycket hjälp man kan ge och vanligen kan man lindra besvären mycket effektivt! Alla djur förtjänar god livskvalitet! Kontakta oss för att boka en tid på 08-301900 eller läs mer om öron- och hudmottagningen genom att klicka här.

Text: Veterinär Susanne Åhman, 2016
Specialist i hundens och kattens sjukdomar, Specialist i dermatologi,
CertSAM, CertVD, DiplECVD

Boka tid för akut eller allmän sjukvård för ditt djur

Hitta hit

Kungstensgatan 58
113 29 Stockholm

Läs mer

Öppettider

KLINIKEN (Endast vardagar)
KL:08.00 - KL:20.00

TELEFONVÄXELN (Endast vardagar)
KL:07.00 - KL:20.00

Avbokning

Avbokning som sker senare än 24 timmar innan bokad tid eller uteblivet besök kommer att debiteras.