Mjukdelskirurgi

Mjukdelskirurgi

Bland annat kastration, bråck, tumörer, ögon, amputationer, urinstenar.

När du bokat en tid för operation hos oss går det till på följande sätt

  • Vid en bokad operationstid sker inlämning på morgonen mellan kl. 7:30 – 8:15.
  • Ni kommer att få träffa den kirurg som kommer ta hand om ert djur under dagen.
  • Det genomförs en förberedande undersökning och genomgång av det planerade ingreppet.
  • Ett mottagningsbevis signeras av den person som lämnar in djuret och ni får en preliminär hemgångstid.
  • Alla patienter som opererats skickas hem samma dag.

Operationsavdelningen ansvarar även för tandoperationer och tandvård, läs mer om detta här.

Inför operation och narkos

Hur förbereder du ditt djur inför operation?

Fasta

  • Hundar skall vara fastande 6-8 timmar inför sövning. Fri tillgång till vatten före ankomst till kliniken. OBS! Valpar ska ej fastas – särskilda råd för dessa lämnas vid bokning.

  • Katter skall vara fastande 6-8 timmar inför sövning. Fri tillgång till vatten före ankomst till kliniken. OBS! Kattungar ska ej fastas – särskilda råd för dessa lämnas vid bokning.

Om ditt djur äter specialkost bör du informera oss om detta vid inskrivning samt ta med en liten portion mat så att vi har möjlighet att erbjuda detta efter operation.

Schamponering

Schamponering med klorhexidinschampo 2-3 dagar innan operation minskar risken för sårinfektion. Detta säljs på djursjukhus och apotek. (Gäller ej tandoperationer).
Det är viktigt att pälsen hunnit torka ordentligt innan operationsdagen. Föna pälsen torr om så behövs.

Rastning

Hundar ska komma väl rastade så att alla behov hunnit uträttas innan operation.

Medicinering

Om ditt djur står på mediciner bör du rådfråga din veterinär om särskilda instruktioner inför sövning och operation. Eventuell medicin kan då ges tillsammans med en liten mängd blötfoder på operationsdagens morgon om så krävs. Informera ALLTID om pågående medicinering vid inskrivning på kliniken.

Övrig information

Narkos och operation innebär alltid en viss risk för djuret. Med hjälp av moderna narkosmedel, avancerad narkosövervakning och ständigt uppdaterade kunskaper inom området strävar vi alltid efter att minimera denna risk. Vi rekommenderar hälsoundersökning hos veterinär före operation då ni även kan ta upp frågor om sådana finns.

Hinder för operation

Oförutsägbara händelser kan inträffa som gör att operation och/eller narkos inte är lämpligt för tillfället. Operationen kan då komma att behöva skjutas upp. Exempel på detta kan vara:

  • Tecken på akut sjukdomstillstånd som t.ex. loj, matvägran, kräkning, diarré, hosta, feber etc.
  • Löp eller skendräktighet hos tik eller honkatt som skall kastreras.
  • Underliggande sjukdom eller sjukdomstillstånd som ej är under kontroll.
  • Hudinfektion eller hudförändring i det område där operation skall genomföras.

Är du osäker på om ditt djur är i form för en operation eller sövning får du gärna kontakta oss för vidare rådgivning på 08-30 19 00.

Direktreglering

Om du önskar direktreglera ditt besök med försäkringsbolaget ber vi dig upplysa oss om detta på operationsdagens morgon (kostnad 150:-), detta sker ej automatiskt.

Vid osäkerhet eller diskussion kring vilka åtgärder som är ersättningsberättigade hänvisar vi till att kontakta ditt aktuella försäkringsbolag.

Exempel på mjukdelsoperationer vi utför

  • Kastrationer – hon-/hankatt, tik/hanhund

  • Åtgärd av bråck

  • Pyometra (livmodersinflammation) hos hund & katt

  • Knölar/tumörer/epiluider

  • Ögonåtgärder

  • Amputationer t.ex. svans eller tå

  • Urinstensoperationer

När ska jag lämna in mitt djur för en bokad operation?

Vid inlämningen får ni träffa den kirurg och narkossköterska som kommer att ta hand om ert djur under dagen. De genomför en förberedande undersökning och går igenom det planerade ingreppet med er. Ett mottagningsbevis ska skrivas på och ni får en preliminär hemgångstid.

Vilka förberedelser behöver jag göra inför operationen?

Inför operationen ska hundar och katter fasta i 6-8 timmar. Fri tillgång till vatten är tillåtet före ankomst till kliniken. Valpar och kattungar ska inte fasta; särskilda råd ges vid bokning. Det är även viktigt att schamponera ditt djur med klorhexidinschampo 2-3 dagar innan operationen och att pälsen är helt torr på operationsdagen. Rastning av hundar före inlämningen är också viktigt.

Vilka typer av mjukdelsoperationer utför ni?

Vi utför en rad olika mjukdelsoperationer, inklusive kastrationer av både hon- och handjur, åtgärder av bråck, behandling av pyometra (livmodersinflammation) hos hund och katt, borttagning av knölar/tumörer/epiluider, ögonåtgärder, amputationer (t.ex. svans eller tå) och urinstensoperationer.

Vad händer vid inlämningen för operation?

Vid inlämningen får ni träffa den kirurg och narkossköterska som kommer att ta hand om ert djur under dagen. De genomför en förberedande undersökning och går igenom det planerade ingreppet med er. Ett mottagningsbevis ska skrivas på och ni får en preliminär hemgångstid.

Clock Icon - Veterinary X Webflow Template

Öppetider

Mån - Fre:  08.00-20.00
Helger: Stängt
Location Icon - Veterinary X Webflow Template

Adress

Kungstensgatan 58,
113 29, Stockholm