Vaccination av katt

För enbart vaccination mot Kattpest och/eller Kattsnuva går det bra att komma på drop-in, utan tidsbokning. Det går naturligtvis bra även att boka en tid för att undvika eventuell väntan om vi har mycket att göra. För vaccination mot Rabies behöver du alltid boka en tid.

Vaccinera din katt mot kattpest & kattsnuva

Vaccination mot kattpest och kattsnuva rekommenderas som grundvaccination till alla katter vid 7-8 veckors ålder, vid 12 veckors ålder och vid ett års ålder/ ett år efter andra sprutan. Revaccination ges vart tredje år mot kattpest och årligen till vart tredje år mot kattsnuva, beroende på vilka smittorisker katten utsätts för. Katter som lever som innekatter eller i miljö med låg smittorisk kan vaccineras vart tredje år. De flesta utekatter och katter som utsätts för smittorisk vid till exempel utställning eller pensionatsvistelse bör vaccineras årligen. Observera att pensionat och utställningsarrangörer kan ha särskilda krav på vaccination.

Vaccinera din katt mot rabies

Vaccination mot rabies är ett krav vid införsel av hund och katt till Sverige och de flesta andra länder. Detta regleras strikt av Sveriges Jordbruksverk och om du planerar att resa med ditt djur bör du noggrant sätta dig in i dessa regler, läs mer om detta på  Jordbruksverkets hemsida.
Grundvaccination mot rabies ges tidigast vid 3 månaders (90 dagars) ålder. Revaccination sker antingen inom 1 eller 3 år, beroende på typ av vaccin, du får mer information om detta vid vaccinationstillfället.

Mer information om vaccinationer

Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap (SVS) och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har gjort en mycket omfattande utredning och författat en rapport om vaccinationer och vaccinationsrekommendationer i Sverige. Om du vill läsa mer om infektionssjukdomarna vi vaccinerar mot eller om du har frågor kring vaccinationer, läs mer om detta på SVA’s hemsida, där finner du även en länk till vaccinationsrapporten i sin helhet.