Tandborstning katt

Varför bör jag borsta min katts tänder?
Via kattens saliv bildas en mjuk biofilm på tänderna som kallas plack. Denna plack omvandlas tillsammans med andra substanser i munhålan till en hård beläggning kallat tandsten. Tandsten ansamlar bakterier/restprodukter vilket på sikt leder till inflammerat tandkött, dålig andedräkt, blottade tandrötter och slutligen tandlossning. Behandling i detta skede omfattar i regel narkos, , tandröntgen, tandstensborttagning med ultraljud och tandextraktioner.

Genom daglig tandborstning avlägsnas plack och restprodukter vilket minskar risken för efterföljande tandsjukdom. Daglig hantering och kontroll av din katts mun ökar också chansen att upptäcka symtom på smärta och sjukdom i ett tidigare skede.

Tandresorption (TR), även kallat FORL
TR är en vanligt förekommande tandsjukdom hos katt. Det karaktäriseras av en successiv nedbrytning av tandens rot och krona. Orsaken till TR är tyvärr ej känt ännu varpå en utarbetad plan för förebyggande- och avbrytande av sjukdomsförlopp ej finns. Trots att det ej finns någon ren vetenskap kring TR så rekommenderar vi daglig tandborstning då det ej är uteslutet att det fungerar förebyggande.  Det ökar även chansen att upptäcka eventuella förändringar, smärta eller sjukdomssymtom

Vissa stadier av TR är mycket smärtsamma. Symtom visas bl.a. genom att katten undviker torrfoder, gnisslar tänder, dreglar,  tappar mat, går ner i vikt, uppvisar beteendeförändringar etc. Ofta ses också ett rött och irriterat tandkött. Diagnosticering kan endast göras via röntgen och efterföljande behandling är extraktion av de drabbade tänderna samt smärtlindring.

Vad skall jag tänka på?

  • Daglig tandborstning rekommenderas. Du kan med fördel dela upp tandborstningen på flera tillfällen per dag för att öka kattens tolerans och förbättra chansen för adekvat rengöring.
  • Tålamod, tålamod, tålamod. Kattens acceptans måste övas in och belönas. Katten skall alltid ha en fri väg framåt och tillåtas gå därifrån om den önskar. Fasthållning och tvång kommer generera motsatsen till en bra kontrollerad munhälsa (och troligen även försämra er relation).
  • De flesta katter uppskattar att bli klappade/kliade utmed käken och ansiktet – utnyttja detta. Börja med att klappa för att sedan försiktigt övergå till att gnugga på tänderna med ex en kompress. Allteftersom ni lär er tekniken och kattens tolerans ökas, så kan fler och fler tänder och tandytor inkluderas i den dagliga rutinen.
  • Vid invänjning ses ofta mindre blödningar i tandköttet då det är ovant vid denna typ av beröring. Vid kontinuerlig borstning minskas eventuell inflammationen, god blodcirkulation främjas och de små blödningarna avtar. Om de ej avtar, eller ökar, så bör en veterinärundersökning göras för att utesluta/bekräfta underliggande tandproblematik.
  • För ren praktisk instruktion över tandborstningen kan video ses på
    youtube.com, sökning ”tandborstning katt”.

Har ni frågor eller funderingar
– fråga gärna vår personal!