Tandborstning hund

Varför måste jag borsta min hunds tänder?

Via hundens saliv så bildas en mjuk biofilm på tänderna som kallas för plack. Denna plack omvandlas tillsammans med munhålans andra substanser till en hård beläggning som kallas tandsten. Tandsten ansamlar bakterier och restprodukter vilket på sikt leder till inflammerat tandkött, dålig andedräkt, blottade tandrötter och slutligen tandlossning. Behandling i detta skede omfattar i regel narkos, tandstensborttagning med ultraljud och tandextraktioner.

Genom att dagligen borsta din hunds tänder så rengörs tanden mekaniskt och placken avlägsnas. Detta minskar risken för tandstensbildning och dess efterföljder.

 

Vad skall jag tänka på?

  • Tänderna skall borstas en gång om dagen. Det spelar ej någon roll vilken tidpunkt och behöver ej anpassas efter eventuellt matintag.
  • Bäst resultat ses vid borstning med en mjuk tandborste med endast ett borsthuvud. Om hunden accepterar eltandborste så genererar det en väldigt effektiv rengöring.
  • Hundtandkräm med smak kan användas för att skapa en positiv association till tandborstningen men förbättrar ej effekten. Det är mekanisk rengöring som är viktig för tandhälsan. OBS använd ej tandkräm för människa.
  • Fokusera tandborstningen på tändernas utsida (mot kinden). Spottkörtlarna utsöndrar största mängden saliv här vilket genererar plackbeläggningar. För optimerad tand- och munhälsa skall alla tandens sidor borstas.
  • Vid invänjning av tandborstning ses ofta mindre blödningar i tandköttet då detta vanligen är inflammerat och ovant vid beröring. Vid kontinuerlig borstning minskas inflammationen, god blodcirkulation främjas och de små blödningarna avtar.
    Om blödningarna ej avtar eller till och med ökar så bör kontroll av veterinär göras för att utesluta/bekräfta underliggande tandproblematik.
  • För ytterligare instruktion över tandborstningen rent praktiskt kan video ses på www.youtube.com, sökning ”tandborstning hund”.

Har ni frågor eller funderingar – fråga gärna vår personal!