Inför narkos & operation

Om ditt djur ska genomgå en planerad operation eller sövning av annan anledning har ni fått en morgontid bokad och djuret bör förberedas enligt följande:

  • Katter & hundar ska fasta 6-8 timmar inför sövning, ge ingen mat sent på kvällen före sövning & operation. Fri tillgång till vatten går bra ända fram till inskrivningen. Små valpar och kattungar ska ej fastas – särskilda råd för dessa lämnas vid bokning. Om ditt djur står på kontinuerlig medicinering går det oftast bra att ge denna med en mycket liten mängd foder om så krävs på morgonen – fråga gärna om detta då du bokar tiden.
  • För att minska risken för infektion rekommenderar vi att hundar som ska genomgå en operation schamponeras med ett klorhexidinschampo (finns på apotek och djursjukhus) 1-3 dagar före det planerade ingreppet . Det är viktigt att hud och päls hunnit torka ordentligt då djuret anländer på operationsdagen, hundar med mycket tjock päls fönas med fördel torra.
  • Hundar bör även vara väl rastade inför besöket.

Narkos och operation innebär alltid en viss risk för djuret men med hjälp av moderna narkosmedel,  avancerad narkosövervakning och ständigt uppdaterade kunskaper inom området strävar vi alltid efter att minimera denna risk. För att minska riskerna ytterligare görs alltid en allmän veterinärundersökning av djuret även inför rutinmässiga operationer och narkos. När det gäller äldre djur rekommenderar vi även att ett  blodprov tas i syfte att fånga upp eventuell nedsatt organfunktion eller förändringar i blodbilden som ej ger symtom hos djuret men som kan påverkas av narkos och operation. Vår personal informerar mer om detta när djuret bokas för operation.

Observera att vissa sjukdomstillstånd och ingrepp kan kräva specifika förberedelser, i sådana fall får du information om detta vid bokningen.

Om ditt djur står på daglig medicinering så som vid t ex diabetes bör du rådfråga din veterinär om särskilda instruktioner inför sövning och operation. Informera alltid om pågående medicinering vid inskrivning!

Om ditt djur äter specialkost bör du informera oss om det vid inskrivning och ta med en liten portion så att vi kan erbjuda detta efter uppvak om djuret ska stanna till hos oss till kvällen.

Säg till om du önskar direktreglering med försäkringsbolaget av kostnaderna, det sker inte automatiskt.